Rakfisk av fjellørret

Rakfisk er et produkt som modnes over tid, der den enzymatiske nedbrytingen av fiskeproteiner danner melkesyrebakterier som har en konserverende egenskap. Det er svært viktig med optimal hygiene i alle ledd, fra slakting til nedlegging. Rakfiskproduksjon er pålagt en utvidet kontroll av Mattilsynet.

Vasket fjellørret legges i butter med buken opp. For hvert lag som legges i butten strøs det tilmålt saltmengde i forhold til mengde fisk. Deretter fylles det på saltlake, som dekker godt over fisken. Butten settes så på kjølerom til modning. Modningstiden varierer med tanke på temperatur, tid og hvor moden en ønsker rakfisken. Når fisken er ferdig modnet, blir den singelvakumert, merket og lagt på kjølerom (0-4°C).

Oppbevaring

Rakfisken lagres som angitt på etiketten, enten i kjøleskap fra 0-4°C eller at den legges i frysen. I kjøleskap vil fisken fortsette sin modningsprosses, men i mindre grad frem til angitt dato. Fryser du produktet vil modningsprosessen stoppes. Kan oppbevares i frysen vakumpakket i 18 måneder. Rakfisken vil ikke forringes nevneverdig i smak ved lagring i fryst tilstand.